Herbata a stężanie cholesterolu frakcji HDL

Związek między spożyciem herbaty a ryzykiem sercowo-naczyniowym jest dobrze poznanym tematem w medycynie. Dotychczas obserwacje opierały się na związku spożycia herbaty a stężeniem cholesterolu frakcji LDL (LDL-C, Low Density Lipoprotein) i ryzykiem chorób serca oraz udaru mózgu.

Z kolei w czasopiśmie Journal of the American Heart Association opublikowano po raz pierwszy badania przedstawiające związek między spożyciem herbaty a stężeniem cholesterolu frakcji HDL (HDL-C, High Density Lipoprotein) i ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. W powyższym badaniu spożycie herbaty wiązało się z niższym spadkiem HDL-C wraz z wiekiem. Obserwacje dotyczyły zarówno spożycia zielonej oraz czarnej herbaty.

Badanie, które trwało przez okres ponad 6 lat, przeprowadzono w grupie 80 tysięcy osób. Spożycie herbat, poprzez korzystny wpływ na HDL-C, przyczyniało się do zmniejszenia ryzyka sercowo-naczyniowego o 8% w badanej grupie. Ponadto autorzy badania zwrócili uwagę, że zielona herbata miała nieco silniejszy efekt kliniczny niż czarny napar.


Źródło: Shue Huang, Junjuan Li, Yuntao Wu et al. Tea Consumption and Longitudinal Change in High‐Density Lipoprotein Cholesterol Concentration in Chinese Adults. Journal of the American Heart Association. 2018;7:e008814. Originally published June 25, 2018.

dr Anna Brończyk-Puzoń, Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej