II Śląska Konferencja Dietetyki Klinicznej

  • Katowice
  • 24 listopada 2018


24 listopada w Katowicach odbędzie się druga Śląska Konferencja Dietetyki Klinicznej. Zaprezentujemy siedem tematów opracowanych przez wybitnych specjalistów różnych zawodów medycznych i nauk pokrewnych. Każda prelekcja zostanie szczegółowo przedstawiona wraz z przeznaczonym czasem na dyskusję.

Dłuższy czas prelekcji gwarantuje dobre zaznajomienie się z danym tematem. Dodatkowo skupimy się na tematach do tej pory rzadziej omawianych lub powszechnie uznanych w kręgu zawodowym dietetyków jako te "trudne" - m.in motywacji pacjenta do aktywności fizycznej, żywienia w okresie okołoprzeszczepowym szpiku i dializoterapii.

Również jak w poprzednim roku stawiamy na "niezależną wiedzę" bez tematów sponsorowanych. Serdecznie zapraszamy!

I ŚLĄSKA KONFERENCJA DIETETYKI KLINICZNEJ (archiwum)



Program konferencji

8:30 - 9:30 - Rejestracja uczestników.

9:35 - 9:45 - Otwarcie konferencji.

9:45 - 11:10 - Wpływ obesogenów na rozwój otyłości u człowieka.
Wykładowca: dr Łukasz Chajec.
Słowa kluczowe: otyłość, obesogeny, toksykologia środowiskowa.

11:15 - 11:45 - Stłuszczenie wątroby a uszkodzenie nerek - rola dysbiozy jelitowej.
Wykładowca: dr hab. n. med. Grzegorz Wystrychowski
Słowa kluczowe: stłuszczenie wątroby, przewlekła choroba nerek, mikrobiom, dysbioza jelitowa.

11:50 - 12:45 - Aktualne spojrzenie na rolę diety w zaburzeniach przemian lipidów.
Wykładowca: dr Anna Prescha.
Słowa kluczowe: hiperlipidemia, dieta, żywienie spersonalizowane.

☕ 12:50-13:30 - Przerwa obiadowa.

13:35-14:35 - Znaczenie aktywności fizycznej w działaniach dietetycznych.
Wykładowca: dr Bartłomiej Szreniawa.
Słowa kluczowe: aktywność fizyczna, choroby cywilizacyjne, otyłość, trener personalny, fitness.

14:40-16:00 - Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych w kontekście psychologicznym. Wzbudzanie motywacji do aktywności fizycznej oraz zdrowego odżywiania w poradni dietetycznej.
Wykładowca: mgr Aleksandra Piechnik.
Słowa kluczowe: motywacja, aktywność fizyczna, pacjent, otyłość.

☕ 16:05-16:30 - Przerwa

16:35-17:40 - Żywienie w okresie okołoprzeszczepowym szpiku i chemioterapii.
Wykładowca: mgr Dariusz Mączka.
Słowa kluczowe: chemioterapia, przeszczep, zaburzenia odżywiania, powikłania po chemioterapii, leukopenia, astenia, anoreksja.

17:45-18:45 - Wpływ diety na stan zdrowia pacjenta dializowanego.
Wykładowca: mgr Anna Kliś.
Słowa kluczowe: dializoterapia, gospodarka wodno-elektrolitowa, niedożywienie, dieta.

18:45-19:00 - Zakończenie konferencji. Rozdanie nagród.

Termin konferencji

Dzień:
24 listopada 2018
Godzina:
9:30
Czas:
9 godz. 30 min. z przerwą obiadową

Cennik konferencji

Zapisy do 30 września 2018 r.*

* decyduje data wpłaty

195 zł

Zapisy po 1 października 2018 r.

 

219 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto.

W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl

Formularz zgłoszeniowy

Dane kontaktowe

Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej, jako administrator danych osobowych, informuje Pana/ Panią, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne w celu zarejestrowania się na wybrane szkolenie oraz, że przysługuje Panu/Pani prawo wglądu do treści swoich danych osobowych i ich poprawiania w dowolnym czasie.