Rola diety w schorzeniach tarczycy


Od kiedy otyÅ‚ość staÅ‚a siÄ™ pandemiÄ…, duży nacisk kÅ‚adzie siÄ™ na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badaÅ„ nad otyÅ‚oÅ›ciÄ… poÅ›wiÄ™ca uwagÄ™ tarczycy, ponieważ gruczoÅ‚ ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezÄ™, bierze również udziaÅ‚ w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazujÄ… dziaÅ‚anie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm czÅ‚owieka majÄ…c przy tym szerokie spektrum dziaÅ‚ania wywierajÄ… wpÅ‚yw na wiÄ™kszość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie sÅ‚uchaczowi wpÅ‚ywu funkcjonowania tarczycy na masÄ™ ciaÅ‚a oraz możliwoÅ›ci interwencji żywieniowych w chorobach gruczoÅ‚u tarczowego.

UWAGA: szkolenie skierowane dla osób znających podstawy żywienia człowieka.

Plan szkolenia:

1. Opis funkcjonowania gruczołu tarczowego - anatomia, oś ujemnego sprzężenia zwrotnego, synteza hormonów tarczycy.

2. Wpływ hormonów tarczycy na metabolizm (metabolizm lipidów, węglowodanów).

3. Choroby tarczycy, patogeneza, diagnostyka, objawy.

4. Nadczynność i niedoczynność tarczycy jako zespoÅ‚y objawów klinicznych wywoÅ‚anych zaburzeniami funkcjonowania gruczoÅ‚u tarczowego.

5. Choroby autoimmuologiczne tarczycy: Hashimoto, Graves Basedow.

6. PostÄ™powanie dietetyczne w chorobach tarczycy - omówienie podaży biaÅ‚ek, tÅ‚uszczy, wÄ™glowodanów w chorobach tarczycy przebiegajÄ…cych z nadczynnoÅ›ciÄ… i niedoczynnoÅ›ciÄ…, a także w chorobie Hashimoto i Gravesa Basedowa.

7. Choroby tarczycy a masa ciaÅ‚a i skÅ‚ad masy ciaÅ‚a.

8. OtyÅ‚ość a choroby tarczycy (leptyna a funkcjonowanie tarczycy).

9. Zastosowanie analizy bioimpedancji u pacjentów z chorobami tarczycy.

10. MineraÅ‚y i witaminy majÄ…ce wpÅ‚yw na funkcjonowanie gruczoÅ‚u tarczowego: jod, selen, żelazo, cynk, witamina A, E, D- przykÅ‚ady badaÅ„.

11. Program Profilaktyki Jodowej w Polsce - omówienie.

12. Choroby autoimmunologiczne tarczycy a witamina D - najnowsze doniesienia.

Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników.

Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia.

Organizator zastrzega sobie prawo do odwoÅ‚ania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu caÅ‚oÅ›ci opÅ‚aty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.

Termin szkolenia

Dzień:
26 stycznia 2019
Godzina:
9:30
Czas:
8h z 15 min. przerwą na poczęstunek

Cennik szkolenia

Studenci

do 26 roku życia

240 zł

Doktoranci

do 30 roku życia

260 zł

Pozostali

 

280 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto. Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl

Formularz zgłoszeniowy

Nie można zpisać się już na to szkolenie ponieważ upłynął termin rekrutacji.