Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga



Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem.

Plan szkolenia:

1. Przewód pokarmowy

Przełyk
  • Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.


Żołądek
  • Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.


Trzustka
  • Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.
  • Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.
  • Przewlekłe zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.


Pęcherzyk żółciowy i wątroba
  • Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób pęcherzyka żółciowego i wątroby.
  • Kamica pęcherzyka żółciowego - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.
  • Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.
  • Marskość wątroby - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.


2. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej
  • Insulinooporność - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.
  • Cukrzyca typu I - objawy, diagnostyka.
  • Cukrzyca typu II - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.
  • Zespół metaboliczny.


3. Nerki
  • Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób nerek.


4. Reumatologia
  • Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób reumatycznych.


Dna moczanowa - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.

Osteoporoza - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.

---

Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników.

Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia.


Plan szkolenia nie przewiduje omówienia szczegółowej dietoterapii schorzeń.

Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.

Termin szkolenia

Dzień:
1 lutego 2020
Godzina:
9:30
Czas:
8h z przerwą na poczęstunek

Cennik szkolenia

Koszt szkolenia

280 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto.Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl

Formularz zgłoszeniowy

Nie można zpisać się już na to szkolenie ponieważ upłynął termin rekrutacji.