Psychologia w dietetyce



Nasze nawyki żywieniowe oraz decyzje, które podejmujemy dotyczÄ…ce jedzenia tworzymy latami. BiorÄ… w nich udziaÅ‚ różne procesy psychologiczne, ale także nasze otoczenie. Nawyki ulegajÄ… automatyzacji, nie panujemy nad tym, co jemy.

Jak pomoc klientowi odzyskać kontrole? Jak zrozumieć sposób jedzenia naszego pacjenta? Jak wspierać go w zmianie jego stylu odżywiania?

Celem warsztatu jest omówienie podstawowych obszarów psychologii istotnych w procesie zmiany nawyków żywieniowych u osób z chorobami dietozależnymi w tym otyÅ‚oÅ›ciÄ…. Przedstawione zostanÄ… zasady komunikacji i nawiÄ…zywania relacji z pacjentem, sposoby pracy z pacjentem "trudnym", psychologiczny portret osoby z nadwagÄ… oraz podstawowe umiejÄ™tnoÅ›ci pomagania i wspierania pacjenta w procesie odchudzania. Ponadto omówione zostanÄ… zasoby osobiste przydatne w pracy z osobÄ… odchudzajÄ…cÄ… siÄ™.

Szkolenie kładzie nacisk na zajęcia praktyczne.

Plan szkolenia:

1. Podstawowe zasady komunikacja i nawiÄ…zywanie relacji z klientem - elementy treningu interpersonalnego:
- komunikacja werbalna i niewerbalna
- sztuka słuchania
- diagnozowanie źródeł problemu
- podstawy motywowania

2. Podstawowe umiejÄ™tnoÅ›ci pomagania i wspierania - praktyczna analiza zasobów wÅ‚asnych - podstawowy warsztat umiejÄ™tnoÅ›ci:
- poznanie technik komunikacji wraz z ich praktycznÄ… analizÄ…
- monitorowanie zmian u klienta
- określenie cech pomagającego

3. Psychologiczny portret osoby z nadwagÄ… - okreÅ›lenie przyczyn i mechanizmów funkcjonowania osób z nadmiernÄ… masÄ… ciaÅ‚a wraz z analizÄ… przypadków

4. Formułowanie zaleceń żywieniowych:
- umiejętność formułowania celów
- ustalanie planu działania
- realizacja i weryfikacja celów
- intencja implementacyjna

5. Praca z pacjentem trudnym:
- metody argumentacji prowokujÄ…ce klienta do myÅ›lenia o swoim zachowaniu jako nieskutecznym
- metody pracy z oporem
- interwencje psychodietetyczne zwiększające samoświadomość
- wzbudzanie i podtrzymywanie motywacji klienta
- bariery utrudniajÄ…ce zmianÄ™ po stronie klienta

Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników.

Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia.

Organizator zastrzega sobie prawo do odwoÅ‚ania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu caÅ‚oÅ›ci opÅ‚aty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.

Termin szkolenia

Dzień:
24 września 2016
Godzina:
9:30
Czas:
8h z 15 min. przerwą na poczęstunek

Cennik szkolenia

Koszt szkolenia

270 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto.Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl

Formularz zgłoszeniowy

Nie można zpisać się już na to szkolenie ponieważ upłynął termin rekrutacji.