Rola dietetyka w szpitalnym zespole żywieniowym [ONLINE]



Szkolenie obejmuje zakres dziaÅ‚aÅ„ dietetyka w szpitalnym zespole żywieniowym, udziaÅ‚ w planowaniu żywienia do i pozajelitowego u osób dorosÅ‚ych. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostÄ™p również w warunkach domowych. Ponadto uczestnikom zostanÄ… przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia.

Plan szkolenia:

1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół żywieniowy i  jego skÅ‚ad, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe.

2. Różne struktury szpitalnych zespołów żywieniowych, omówienie organizacji pracy w różnych oÅ›rodkach.

3. Rola dietetyka na samym poczÄ…tku:
- Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala.
- Narzędzia do ww oceny, podstawowe skale.
- Niedożywienie - rodzaje, rozpoznawanie.
- Niedożywienie szpitalne - jak mu zapobiec.
- Wyniki badaÅ„ laboratoryjnych - jakie sÄ… wymagane do oceny stanu odżywienia, monitorowania leczenia żywieniowe, co w sytuacji ich braku.

4. Leczenie żywieniowe doustne:
- Sposoby modyfikacji diety szpitalnej.
- ONSy - rodzaje, zastosowanie.
- PrzykÅ‚adowe przepisy z zastosowaniem ONSów.
- ZagÄ™szczacze pokarmów - zastosowanie w okreÅ›lonych sytuacjach klinicznych.

5. Leczenie żywieniowe przez sztuczny dostęp:
- Żywienie przez: zgłębnik, PEGa, gastrostomię odżywczą, jejunostomię.
- Wskazania i przeciwwskazania do żywienia przez sztuczny dostÄ™p.
- Rodzaje diet medycznych do stosowania przez sztuczny dostęp.
- Dieta kuchenkowa, a dieta przemysÅ‚owa.
- Planowanie żywienia dojelitowego, dobór diety.

6. Żywienie pozajelitowe workami RTU:
- Co dietetyk powinien wiedzieć o Å¼ywieniu pozajelitowym.
- Rodzaje mieszanin do żywienia pozajelitowego oraz dodatków.
- Czy dietetyk może planować żywienie pozajelitowe.

7. Monitorowanie stanu odżywienia pacjenta podczas leczenia żywieniowego.

8. Żywienie okołooperacyjne - czym jest ERAS?

9. Leczenie żywieniowe pacjenta po wyjściu ze szpitala - co dalej?

10. Dokumentacja wymagana przez NFZ do rozliczenia żywienia do- i pozajelitowego.

11. Gdzie szukać informacji na temat leczenia żywieniowego:
-Literatura.
-Strony internetowe.
-Towarzystwa.

12. Część warsztatowa - studium przypadku, planowanie żywienia doustnego, do-, pozajelitowego oraz mieszanego.

Szkolenie zostaÅ‚o objÄ™te patronem Polskiego Towarzystwa Å»ywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu - POLSPEN.


---

Szkolenie odbÄ™dzie siÄ™ za poÅ›rednictwem wideotransmisji na żywo. Organizator szkolenia utworzy uczestnikowi dedykowane konto serwisu google.com i przekaże drogÄ… mailowÄ… dane do logowania (wraz z instrukcjÄ…), za poÅ›rednictwem którego uczestnik bÄ™dzie mógÅ‚ wziąć udziaÅ‚ w szkoleniu. Konto zostanie usuniÄ™te przez organizatora szkolenia bezpoÅ›rednio po zakoÅ„czeniu kursu.

Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat.

Organizator zastrzega sobie prawo do odwoÅ‚ania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu caÅ‚oÅ›ci opÅ‚aty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.

Termin szkolenia

Dzień:
1 października 2022
Godzina:
9:30
Czas:
7h

Cennik szkolenia

Koszt szkolenia

350 zł

Wszystkie podane kwoty sÄ… cenami brutto.

W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl

Formularz zgłoszeniowy

Dane kontaktowe

Dane do wysyłki

Na podany adres zostaną wysłane materiały szkoleniowe oraz certyfikat.

Pozostałe

Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej, jako administrator danych osobowych, informuje Pana/ Panią, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne w celu zarejestrowania się na wybrane szkolenie oraz, że przysługuje Panu/Pani prawo wglądu do treści swoich danych osobowych i ich poprawiania w dowolnym czasie.