Czerwone mięso a przewlekła niewydolność nerek



Wpływ spożycia czerwonego mięsa w rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, a także nowotworowych jest dobrze udokumentowany i znany specjalistom żywienia człowieka. Jednak w trakcie edukacji żywieniowej zbyt mało uwagi poświęca się związkowi spożycia tej grupy produktów spożywczych w kontekście rozwoju przewlekłej niewydolności nerek (PNN).

W badaniu ARIC podczas 23 letniej obserwacji pośród blisko 12 tysięcy osób bez stwierdzonej cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych oraz współczynnikiem przesączania kłębuszkowego - GFR ≥ 60 mL/minute/1.73 m2 stwierdzono związek między spożyciem czerwonego mięsa, a ryzykiem rozwoju PNN. Co ciekawe odwrotny związek zaobserwowano w kontekście spożycia roślin strączkowych, orzechów oraz nisko tłuszczowych produktów mlecznych [1]. Podobne wyniki otrzymali chińscy naukowcy u 63257 osób. Według cytowanego badania czerwone mięso znacząco zwiększa ryzyko schyłkowej niewydolności nerek (ESRD, Kidney Failure), a każda zamiana porcji jego spożycia na inny rodzaj białka: drób, ryby, jaja lub produkty mleczne zmniejsza powyższe ryzyko aż o 62,4% [2].

Piśmiennictwo:

[1] Haring B, Selvin E, Liang M i wsp. Dietary Protein Sources and Risk for Incident Chronic Kidney Disease: Results From the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study. J Ren Nutr. 2017 Jul;27(4):233-242. doi: 10.1053/j.jrn.2016.11.004. Epub 2017 Jan 5.

[2] Lew QJ, Jafar TH, Koh HW i wsp. Red Meat Intake and Risk of ESRD. J Am Soc Nephrol. 2017 Jan;28(1):304-312. doi: 10.1681/ASN.2016030248. Epub 2016 Jul 14

dr Anna Brończyk-Puzoń, Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej