Kawa a ryzyko chorób autoimmunologicznych

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. W ostatnich latach przeprowadzono ogromną ilość badań wpływu kawy na zdrowie



Najnowsze badania naukowe wykazały, że spożycie kawy może wiązać się również ze zmniejszoną śmiertelnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych i neurologicznych, jak również cukrzycy typu II, raka endometrium i wątroby.

W pracy Sharif i wsp. dokonano przeglądu najnowszych badań oceniających wpływ spożycia kawy na ryzyko zachorowania na choroby autoimmunologiczne. Wydaje się wysoce prawdopodobne, że kawa pełni rolę protekcyjną przed rozwojem stwardnienia rozsianego, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz pierwotnego stwardniającego zapalenia dróg żółciowych (PSC). Z kolei czarny napój może zwiększać ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów a także cukrzycę typu 1[/u]. W artykule przedstawiono badania, na podstawie których wynika, że spożycie kawy rozpuszczalnej zwiększa produkcje przeciwciał przeciw gliadynowych u osób z chorobą trzewną, co przyczynia się do barku skuteczności diety bezglutenowej!

Źródło:
Sharif K, Watad A, Bragazzi NL, Adawi M i wsp. Coffee and autoimmunity: More than a mere hot beverage! Autoimmun Rev. 2017 Jul;16(7):712-721. doi: 10.1016/j.autrev.2017.05.007. Epub 2017 May 4.

dr Anna Brończyk-Puzoń, Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej