Znaczenie czosnku w profilaktyce chorób nowotworowych

Czosnek dzięki zawartości siarkowych związków odgrywa rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. W badaniach naukowych zaobserwowano związek pomiędzy spożyciem czosnku a zmniejszeniem ryzyka wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów.



Czosnek pospolity (Allium sativum) jest jednym z najbardziej znanych warzyw cebulowatych w Polsce. Swój smak i zapach zawdzięcza zawartości związków siarkowych. Również dzięki ich zawartości, czosnek oddziałuje na aktywność enzymów systemu detoksykacyjnego organizmu, wspomaga wydalanie szkodliwych i potencjalnie karcynogennych substancji z ustroju oraz tłumi wzrost i indukuje apoptozę komórek nowotworowych.

W badaniach epidemiologicznych zaobserwowano związek pomiędzy spożyciem czosnku a zmniejszonym ryzykiem zapadalności na choroby nowotworowe krtani, przełyku, żołądka, jelita grubego, piersi, płuc, nerek raz macicy. Najwięcej korzyści zdrowotnych dostarcza spożywanie surowego czosnku. Niestety nie jest zbyt dobrze znany wpływ obróbki termicznej na jego właściwości. Zatem korzystajmy z dobrodziejstw czosnku w formie past kanapkowych, a do potraw dodajmy go na sam koniec obróbki termicznej.

dr Anna Brończyk-Puzoń, Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej

Źródło: Lis I., Bogdański P. i Nowak G.: Zastosowanie czosnku w prewencji chorób nowotworowych. Forum Zaburzeń Metabolicznych. 2014; 1(5): 43-49.