Mariola Klocek

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Wieloletni praktyk dietoterapii cukrzycy typu I i II u dzieci i osób dorosłych. Na co dzień pracuje na oddziale diabetologii dziecięcej w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka im. Jana Pawła II oraz poradniach lekarskich . Wykładowca akademicki, prelegent warsztatów, szkoleń oraz konferencji naukowych. Autor wielu publikacji poświęconym osobom chorym na cukrzycę "Sens'', "Gorzka czekolada'' ,,Biblioteka diabetyka'' oraz dla chorych z reumatoidalnym zapaleniem stawów ,,Aktywni.'' W swojej codziennej praktyce łączy wiedzę akademicką z dziewięcioletnią praktyką w pracy z pacjentami.

Wybrane publikacje:
1. Change of the Nutritional Habits and Anthropometric Measurements of Type 2 Diabetic Patients - Advantages of the Nutritional Education Carried Out. 2014; 23(4):589-598.

2. Przygotowanie do podróży chorego na cukrzycę. BibliotekaDiabetyka.pl
http://bibliotekadiabetyka.pl/artykuly/przygotowanie-do-podrozy-chorego-na-cukrzyce/31

3. Stare potrawy w nowej szacie. Gorzka czekolada.
http://www.gorzkaczekolada.pl/kuchnia/food_trendy/nowa_szata.aspx