dr Anna Kościej

Technolog żywności i dietetyk. Na co dzień wykładowca w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Do głównych zainteresowań naukowych należy: żywienie w ciąży, laktacji oraz małych dzieci a także dietoterapia osteoporozy. Autor prac naukowych z zakresu żywienia człowieka.

Wybrane publikacje:

1. Kościej A., Skotnicka - Graca U. Bryś A. Nawyki żywieniowe dzieci w wieku przedszkolnym z terenu Katowic. Piel Zdr Publ. 2018;8(3):163-170.

2. Kościej A., Skotnicka - Graca U., Ozga I. Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci Probl Hig Epidemiol 2017, 98(2): 110-117. http://www.phie.pl/pdf/phe-2017/phe-2017-2-110.pdf

3. Kościej A., Zerzucha M., Skotnicka - Graca U. Profilaktyka żywieniowa i żywienie w cukrzycowej chorobie nerek. Clinical Diabetology 2015;4(5):183-188.

4. Cieślik E., Kościej A. Kwas foliowy - występowanie i znaczenie. Probl Hig Epidemiol 2012, 93(1): 1-7

5. Cieślik E., Kościej A., Gębusia A: Ocena wiedzy i pobrania kwasu foliowego przez kobiety w wieku rozrodczym Assessment of knowledge and intake of folic acid by women of childbearing age, Probl Hig Epidemiol 2013, 94(3): 594-599