dr Agata Stróżyk

Dietetyczka kliniczna i dziecięca (Warszawski Uniwersytet Medyczny). Doktorantka w Klinice Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (temat pracy doktorskiej dotyczy alergii na białka mleka krowiego u dzieci). Autorka książki „Dieta low-FODMAP” (PZWL) oraz certyfikowany dietetyk low-FODMAP (Uniwersytet Monasha). Członkini Komitetu Allied Health Professionals ESPGHAN, a także PTGHiŻD, EAACI i Cochrane. Pasjonatka Evidence-Based Medicine i przeglądów systematycznych. Autorka wielu publikacji naukowych w recenzowanych czasopismach krajowych i zagranicznych. Dodatkowo ukończyła podyplomowy kurs żywienia w pediatrii oraz kilku szkołach letnich ESPGHAN. Ukończyła również studia podyplomowe z żywienia i suplementacji w sporcie (Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie). Specjalizuje się w alergiach i nietolerancjach pokarmowych oraz diecie w zaburzeniach czynnościowych u dzieci i dorosłych oraz żywieniu dzieci. Obecnie prowadzi badanie kliniczne z randomizacją dotyczące skuteczności diety low-FODMAP w leczeniu zaburzeń czynnościowych z bólem brzucha u dzieci. Współautorka polskich wytycznych dotyczących diagnostyki i leczenia alergii na białka mleka krowiego u dzieci.