Żywienie pacjentów po zabiegach bariatrycznych



Obecnie z bezwzględnymi wskazaniami do operacji bariatrycznej mamy w Polsce ok. 300 tys. osób, względnymi ok. 1,5 mln, a rocznie w kilkunastu ośrodkach jest operowanych zaledwie ok. 1,5 tys. Od 1 stycznia 2017 r. wszedł w życie nowy, tak długo oczekiwany przez chorych na otyłość olbrzymią system refundacji operacji bariatrycznych, stąd z pewnością więcej pacjentów po operacji bariatrycznej będzie szukało wsparcia żywieniowego u dietetyków.

Plan szkolenia:

1. Postępy w leczeniu chirurgicznym: omówienie rodzajów zabiegów bariatrycznych.

2. Wskazania do zabiegowego leczenia otyłości.

3. Kwalifikacja do zabiegu bariatrycznego.

4. Przygotowanie pacjenta do zabiegu bariatrycznego.

5. Rola dietetyka w opiece nad chorymi poddawanymi operacjom bariatrycznym.

6. Zasady żywienia przed operacją bariatryczną.

7. Zalecenia żywieniowe po zabiegach bariatrycznych (balon żołądkowy, regulowana opaska żołądkowa, rękawowa resekcja żołądka, wyłączenie żółciowo trzustkowe, wyłączenie żołądkowe z zespoleniem na pętli Roux-en-Y).

8. Powszechne występujące problemy u pacjentów poddanych zabiegowemu leczeniu otyłości.

9. Niedobory pokarmowe i suplementacja.

10. Omówienie przypadków.

Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia.

Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.

Termin szkolenia

Dzień:
2 grudnia 2017
Godzina:
9:30
Czas:
7h z 15 min. przerwą na poczęstunek

Cennik szkolenia

Studenci

do 26 roku życia

240 zł

Doktoranci

do 30 roku życia

270 zł

Pozostali

 

290 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto. Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl

Formularz zgłoszeniowy

Dane kontaktowe