Praktyczna dietoterapia cukrzycy typu I i II. Część pierwsza



Autorskie szkolenie dieteoterapii w cukrzycy typu I i II. Uczestnicy będą mieli szanse poznać rodzaje stosowanych diet w cukrzycy, ze szczególnym zwróceniem na uwagi, na jej formy leczenia: farmakologiczne, insulinoterapię z użyciem penów oraz pomp insulinowych (bezprzewodowych i z drenem). Oprócz przekazania wiedzy merytorycznej zostanie położony nacisk na praktyczne wykorzystanie wiedzy podczas edukacji chorego z cukrzycą i podczas komponowania jadłospisów dla chorych.

Urozmaiceniem szkolenia będzie dodatkowe omówienie jak wygląda codzienne życie osoby chorej na cukrzycę i z jakich udoskonaleń techniki te osoby mogą korzystać na co dzień.

Warto pamiętać, że oddział i poradnia diabetologiczna to jedna z nielicznych miejsc gdzie porady dietetyka są refundowane w ramach NFZ. Warto zatem wybrać swoją ścieżkę zawodową w kierunku dietoterapii cukrzycy.

UWAGA: szkolenie skierowane dla osób znających podstawy żywienia człowieka.


Plan szkolenia:

1. Cukrzyca jako jednostka chorobowa - definicja i typologia choroby:
- właściwe nazewnictwo stanów hiperglikemii
- zasady rozpoznawania zaburzeń gospodarki węglowodanowej

2. Cele i metodyka leczenia:
- stosowanie doustnych leków
- insulinoterapia:
• zasady intensywnej insulinoterapii
• algorytm wielokrotnych wstrzyknięć
• algorytm leczenia osobistymi pompami insulinowymi

3. O czym jeszcze warto wiedzieć na temat leczenia tej jednostki chorobowej, czyli jak wygląda codzienne życie osoby chorej na cukrzycę:
- samokontrola
- umiejętność obsługiwania sprzętu - glukometr, pompa insulinowa (bezprzewodowa i z przewodami), CGMS czyli Ciągły Monitoring Glikemii, obsługa pena (ćwiczenia praktyczne na sprzęcie)
- umiejętność rozpoznawania stanów hiperglikemii i hipoglikemii
- umiejętność i nauka ustalenia dawek insuliny
- codzienna higiena

4. Zalecenia żywieniowe:
- stanowisko Polskich i Światowych Towarzystw Naukowych
- podejście do diety w zależności od prowadzonej metody leczenia (farmakologia, insulinoterpia)
- pojęcie Indeksu i Ładunku Glikemicznego
- system szacowania wymienników w diecie
- "Kaloryczna koncepcja żywieniowa", czyli ustalanie dawki insuliny w zależności od kaloryczności posiłków

5. Układania jadłospisów w praktyce:
- dla chorych z cukrzycą typu I
- dla chorych z cukrzyca typu II
- dla kobiet z cukrzycą ciążową

6. Omówienie przypadków.

Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia.

Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.

Termin szkolenia

Dzień:
25 listopada 2017
Godzina:
9:30
Czas:
8h z 15 min. przerwą na poczęstunek

Cennik szkolenia

Studenci

do 26 roku życia

240 zł

Doktoranci

do 30 roku życia

270 zł

Pozostali

 

280 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto. Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl

Formularz zgłoszeniowy

Dane kontaktowe