Rola dietetyka w zespole terapeutycznym [ONLINE]



Szkolenie obejmuje zakres dziaÅ‚aÅ„ dietetyka w szpitalnym zespole terapeutyczny, udziaÅ‚ w planowaniu żywienia do i pozajelitowego u osób dorosÅ‚ych. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostÄ™p również w warunkach domowych. Ponadto uczestnikom zostanÄ… przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia.

Plan szkolenia:

1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół terapeutycznymi jego skÅ‚ad, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe.

2. Różne struktury szpitalnych zespołów terapeutycznych, omówienie organizacji pracy w różnych oÅ›rodkach.

3. Rola dietetyka na samym poczÄ…tku:
- Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala.
- Narzędzia do ww oceny, podstawowe skale.
- Niedożywienie - rodzaje, rozpoznawanie.
- Niedożywienie szpitalne - jak mu zapobiec.
- Wyniki badaÅ„ laboratoryjnych - jakie sÄ… wymagane do oceny stanu odżywienia, monitorowania leczenia żywieniowe, co w sytuacji ich braku.

4. Leczenie żywieniowe doustne:
- Sposoby modyfikacji diety szpitalnej.
- żywność specjalnego przeznaczenia medycznego - rodzaje, zastosowanie.
- PrzykÅ‚adowe przepisy z zastosowaniem ONSów.
- ZagÄ™szczacze pokarmów - zastosowanie w okreÅ›lonych sytuacjach klinicznych.

5. Leczenie żywieniowe przez sztuczny dostęp:
- Żywienie przez: zgłębnik, PEGa, gastrostomię odżywczą, jejunostomię.
- Wskazania i przeciwwskazania do żywienia przez sztuczny dostÄ™p.
- Rodzaje diet medycznych do stosowania przez sztuczny dostęp.
- Dieta kuchenkowa, a dieta przemysÅ‚owa.
- Planowanie żywienia dojelitowego, dobór diety.

6. Żywienie pozajelitowe workami RTU:
- Co dietetyk powinien wiedzieć o Å¼ywieniu pozajelitowym.
- Rodzaje mieszanin do żywienia pozajelitowego oraz dodatków.
- Czy dietetyk może planować żywienie pozajelitowe.

7. Monitorowanie stanu odżywienia pacjenta podczas leczenia żywieniowego.

8. Żywienie okołooperacyjne - czym jest ERAS?

9. Leczenie żywieniowe pacjenta po wyjściu ze szpitala - co dalej?

10. Dokumentacja wymagana przez NFZ do rozliczenia żywienia do- i pozajelitowego.

11. Prehabilitacja - omówienie funkcjonowania poradni prehabilitacyjnej ze szczególnym uwzględnieniem roli dietetyka.

Szkolenie zostaÅ‚o objÄ™te patronem Polskiego Towarzystwa Å»ywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu - POLSPEN.



---

Szkolenie odbędzie się za pośrednictwem wideotransmisji na żywo.

Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat.

Organizator zastrzega sobie prawo do odwoÅ‚ania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu caÅ‚oÅ›ci opÅ‚aty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.

Termin szkolenia

Dzień:
23 marca 2019
Godzina:
9:30
Czas:
8h z 15 min. przerwą na poczęstunek

Cennik szkolenia

Koszt szkolenia

270 zł

Wszystkie podane kwoty sÄ… cenami brutto.

W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl

Formularz zgłoszeniowy

Nie można zpisać się już na to szkolenie ponieważ upłynął termin rekrutacji.