Praktyczna dietoterapia cukrzycy typu I i II. Część pierwsza



Autorskie szkolenie dieteoterapii w cukrzycy typu I i II. Uczestnicy będą mieli szanse poznać rodzaje stosowanych diet w cukrzycy, ze szczególnym zwróceniem na uwagi, na jej formy leczenia: farmakologiczne, insulinoterapię z użyciem penów oraz pomp insulinowych (bezprzewodowych i z drenem). Oprócz przekazania wiedzy merytorycznej zostanie położony nacisk na praktyczne wykorzystanie wiedzy podczas edukacji chorego z cukrzycą i podczas komponowania jadłospisów dla chorych.

Urozmaiceniem szkolenia będzie dodatkowe omówienie jak wygląda codzienne życie osoby chorej na cukrzycę i z jakich udoskonaleń techniki te osoby mogą korzystać na co dzień.

Warto pamiętać, że oddział i poradnia diabetologiczna to jedna z nielicznych miejsc gdzie porady dietetyka są refundowane w ramach NFZ. Warto zatem wybrać swoją ścieżkę zawodową w kierunku dietoterapii cukrzycy.

UWAGA: szkolenie skierowane dla osób znających podstawy żywienia człowieka.


Plan szkolenia:

1. Cukrzyca jako jednostka chorobowa - definicja i typologia choroby:
- właściwe nazewnictwo stanów hiperglikemii
- zasady rozpoznawania zaburzeń gospodarki węglowodanowej

2. Cele i metodyka leczenia:
- stosowanie doustnych leków
- insulinoterapia:
• zasady intensywnej insulinoterapii
• algorytm wielokrotnych wstrzyknięć
• algorytm leczenia osobistymi pompami insulinowymi

3. O czym jeszcze warto wiedzieć na temat leczenia tej jednostki chorobowej, czyli jak wygląda codzienne życie osoby chorej na cukrzycę:
- samokontrola
- umiejętność obsługiwania sprzętu - glukometr, pompa insulinowa (bezprzewodowa i z przewodami), CGMS czyli Ciągły Monitoring Glikemii, obsługa pena (ćwiczenia praktyczne na sprzęcie)
- umiejętność rozpoznawania stanów hiperglikemii i hipoglikemii
- umiejętność i nauka ustalenia dawek insuliny
- codzienna higiena

4. Zalecenia żywieniowe:
- stanowisko Polskich i Światowych Towarzystw Naukowych
- podejście do diety w zależności od prowadzonej metody leczenia (farmakologia, insulinoterpia)
- pojęcie Indeksu i Ładunku Glikemicznego
- system szacowania wymienników w diecie
- "Kaloryczna koncepcja żywieniowa", czyli ustalanie dawki insuliny w zależności od kaloryczności posiłków

5. Układania jadłospisów w praktyce:
- dla chorych z cukrzycą typu I
- dla chorych z cukrzyca typu II
- dla kobiet z cukrzycą ciążową

6. Omówienie przypadków.

Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia.

Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.

Termin szkolenia

Dzień:
27 lutego 2016
Godzina:
10:00
Czas:
8h z 15 min. przerwą na poczęstunek

Cennik szkolenia

Koszt szkolenia

300 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto.Cena zawiera materiały szkoleniowe oraz poczęstunek.

W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl

Formularz zgłoszeniowy

Nie można zpisać się już na to szkolenie ponieważ upłynął termin rekrutacji.