Praktyczna dietoterapia cukrzycy typu I i II [ONLINE]



Autorskie szkolenie dieteoterapii w cukrzycy typu I i II. Uczestnicy będą mieli szanse poznać rodzaje stosowanych diet w cukrzycy, ze szczególnym zwróceniem na uwagi, na jej formy leczenia: farmakologiczne, insulinoterapię z użyciem penów oraz pomp insulinowych (bezprzewodowych i z drenem). Oprócz przekazania wiedzy merytorycznej zostanie położony nacisk na praktyczne wykorzystanie wiedzy podczas edukacji chorego z cukrzycą i podczas komponowania jadłospisów dla chorych.

Urozmaiceniem szkolenia będzie dodatkowe omówienie jak wygląda codzienne życie osoby chorej na cukrzycę i z jakich udoskonaleń techniki te osoby mogą korzystać na co dzień.

Warto pamiętać, że oddział i poradnia diabetologiczna to jedna z nielicznych miejsc gdzie porady dietetyka są refundowane w ramach NFZ. Warto zatem wybrać swoją ścieżkę zawodową w kierunku dietoterapii cukrzycy.


UWAGA: szkolenie skierowane dla osób znających podstawy żywienia człowieka.


Plan szkolenia:

1. Cukrzyca jako jednostka chorobowa - definicja i typologia choroby:
- właściwe nazewnictwo stanów hiperglikemii
- zasady rozpoznawania zaburzeń gospodarki węglowodanowej

2. Cele i metodyka leczenia:
- stosowanie doustnych leków
- insulinoterapia:
• zasady intensywnej insulinoterapii
• algorytm wielokrotnych wstrzyknięć
• algorytm leczenia osobistymi pompami insulinowymi

3. O czym jeszcze warto wiedzieć na temat leczenia tej jednostki chorobowej, czyli jak wygląda codzienne życie osoby chorej na cukrzycę:
- samokontrola
- umiejętność obsługiwania sprzętu - glukometr, pompa insulinowa (bezprzewodowa i z przewodami), CGMS czyli Ciągły Monitoring Glikemii, obsługa pena
- umiejętność rozpoznawania stanów hiperglikemii i hipoglikemii
- umiejętność i nauka ustalenia dawek insuliny
- codzienna higiena

4. Zalecenia żywieniowe:
- stanowisko Polskich i Światowych Towarzystw Naukowych
- podejście do diety w zależności od prowadzonej metody leczenia (farmakologia, insulinoterpia)
- pojęcie Indeksu i Ładunku Glikemicznego
- system szacowania wymienników w diecie

5. Układania jadłospisów w praktyce:
- dla chorych z cukrzycą typu I
- dla chorych z cukrzyca typu II
- dla pacjentek z cukrzycą ciążową,

6. Przypadki chorobowe.

Szkolenie odbędzie się za pośrednictwem wideotransmisji na żywo. Organizator szkolenia utworzy uczestnikowi konto serwisu google.com i przekaże drogą mailową dane do logowania (wraz z instrukcją), za pośrednictwem którego uczestnik będzie mógł wziąć udział w szkoleniu. Konto zostanie usunięte przez organizatora szkolenia bezpośrednio po zakończeniu kursu.

Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia.

Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.

Termin szkolenia

Dzień:
4 grudnia 2021
Godzina:
9:30
Czas:
8h

Cennik szkolenia

Studenci

do 26 roku życia

260 zł

Doktoranci

do 30 roku życia

290 zł

Pozostali

 

320 zł

Wszystkie podane kwoty są cenami brutto.

W przypadku zniżek grupowych prosimy o kontakt mailowy na adres: kontakt@szkoleniadietetyka.pl

Formularz zgłoszeniowy

Dane kontaktowe

Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej, jako administrator danych osobowych, informuje Pana/ Panią, że podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne w celu zarejestrowania się na wybrane szkolenie oraz, że przysługuje Panu/Pani prawo wglądu do treści swoich danych osobowych i ich poprawiania w dowolnym czasie.