Aktualności

Menopauza - witamina E

Witamina E obejmuje osiem związków, w skład których wyróżniamy cztery tokoferole i cztery tokotrienole, różniących się między sobą liczbą grup metylowych. Źródłem witaminy E są...

Praktyczna dietoterapia cukrzycy - wideo

Zapraszamy na krótką relację filmową ze szkolenia Praktyczna dietoterapia cukrzycy typu I i II, które odbyło się 27 lutego we Wrocławiu.

Chirurgia bariatyczna - druga strona prawdy

W 2008 roku zostały opublikowane interdyscyplinarne europejskie wytyczne chirurgicznego leczenia otyłości olbrzymiej.

Psychologia w dietetyce - kadr filmowy

Dziś jeszcze raz, tym razem w formie filmowej, wracamy do szkolenia pt.: "Psychologia w dietetyce".

Szkolenie wykładowców z autoprezentacji

Nie tylko szkolimy innych, ale również sami doskonalimy swoje umiejętności! 21 lutego w Katowicach nasi wykładowcy przeszli ciekawe szkolenie z autoprezentacji pod okiem trenerki Joanny Waśków.

Temat żywienia w cukrzycy na studiach

Jaki jest poziom nauczania żywienia w cukrzycy na studiach? Na to pytanie odpowiada nasz ekspert - mgr Mariola Klocek

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) a zjawisko paradoksu lipidowego

Etiologia chorób autoimmunologicznych jest wciąż nieznana. W ich przebiegu obserwuje się zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, które nie zawsze związane jest ze wzrostem stężenia...

Czy dietetyk może pracować na oddziale diabetologicznym?

Zapraszamy na krótki film naszego wykładowcy mgr Marioli Klocek

Rekomendacje spożycia jaj w Polsce i na świecie

W ostatnich zaleceniach Instytutu Żywności i Żywienia z 2012 roku nie został określony limit spożycia cholesterolu. Odmienne stanowisko przedstawiono w Stanach Zjednoczonych, gdzie spożycie...

Metformina

Metformina to najczęściej stosowany lek u pacjentów z nadmierną masą ciała chorujących na cukrzycę, u których nie uzyskano właściwej kontroli glikemii za pomocą ściśle przestrzeganej...

Mikroflora jelitowa - otyłość i zaburzenia metaboliczne

Mikroflora jelitowa odgrywa istotną rolę w regulacji układu odpornościowego, trawieniu pokarmów, syntezie witaminy K, B1, B6, B12, lizyny, treoniny, a także w cyrkulacji kwasów tłuszczowych...

Prozdrowotne właściwości cynamonu

Ekstrakt wodny cynamonu (CE, cynamon estract) odgrywa ważną rolę w reakcjach metabolicznych. Od dawna stosowany w krajach azjatyckich w celu zmniejszenia stanów zapalnych, dziś stanowi...

Kolejne miasto na mapie szkoleń

Warszawa dołączyła do miast, w których Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej prowadzi swoje szkolenia.

Łuszczyca - dieta - farmakologia

Łuszczyca to choroba ogólnoustrojowa, skojarzona głównie z występowaniem otyłości, cukrzycy, hiperurykemią oraz zaburzeniami gospodarki lipidowej.

Pierwsze szkolenie w Katowicach

W przedostatnią sobotę października odbyło się nasze pierwsze szkolenie w Katowicach. 17 osób wzięło udział w wykładzie szkoleniowym pt. "Diagnostyka laboratoryjna w pracy dietetyka".