Aktualności

Czy dietetyk może pracować na oddziale diabetologicznym?

Zapraszamy na krótki film naszego wykładowcy mgr Marioli Klocek

Rekomendacje spożycia jaj w Polsce i na świecie

W ostatnich zaleceniach Instytutu Żywności i Żywienia z 2012 roku nie został określony limit spożycia cholesterolu. Odmienne stanowisko przedstawiono w Stanach Zjednoczonych, gdzie spożycie...

Metformina

Metformina to najczęściej stosowany lek u pacjentów z nadmierną masą ciała chorujących na cukrzycę, u których nie uzyskano właściwej kontroli glikemii za pomocą ściśle przestrzeganej...

Mikroflora jelitowa - otyłość i zaburzenia metaboliczne

Mikroflora jelitowa odgrywa istotną rolę w regulacji układu odpornościowego, trawieniu pokarmów, syntezie witaminy K, B1, B6, B12, lizyny, treoniny, a także w cyrkulacji kwasów tłuszczowych...

Prozdrowotne właściwości cynamonu

Ekstrakt wodny cynamonu (CE, cynamon estract) odgrywa ważną rolę w reakcjach metabolicznych. Od dawna stosowany w krajach azjatyckich w celu zmniejszenia stanów zapalnych, dziś stanowi...

Kolejne miasto na mapie szkoleń

Warszawa dołączyła do miast, w których Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej prowadzi swoje szkolenia.

Łuszczyca - dieta - farmakologia

Łuszczyca to choroba ogólnoustrojowa, skojarzona głównie z występowaniem otyłości, cukrzycy, hiperurykemią oraz zaburzeniami gospodarki lipidowej.

Pierwsze szkolenie w Katowicach

W przedostatnią sobotę października odbyło się nasze pierwsze szkolenie w Katowicach. 17 osób wzięło udział w wykładzie szkoleniowym pt. "Diagnostyka laboratoryjna w pracy dietetyka".

Wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych

Miło nam poinformować, że Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej zostało wpisane do Rejestru Instytucji Szkoleniowych (RIS).

Pierwsze szkolenie za nami!

17 października w Rzeszowie odbyło się pierwsze szkolenie zorganizowane przez Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej. 16 osób wzięło udział w seminarium pt. "Praktyczna dietoterapia cukrzycy...

Nowe szkolenie - "Zastosowanie dietetyki w terapii onkologicznej"

Miło nam poinformować, że do Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej dołączył kolejny specjalista. Pani mgr Karolina Kulik-Kupka poprowadzi szkolenia pt. "Zastosowanie dietetyki w terapii...

Wpływ gorzkiej czekolady na insulinooporność

Wyniki licznych badań wskazują na możliwość wykorzystania czarnej czekolady w dietoterapii cukrzycy typu 2 oraz insulinooporności. Spożycie 25 g czarnej czekolady dziennie z wysoką...

Związek między kwasem foliowym a nowotworem jelita grubego

Kwas foliowy występuje w żywności w postaci folianów. Jako jedna z nielicznych witamin jest bezwzględnie zalecany kobietom ciężarnym w celu prewencji wad ośrodkowego układu nerwowego:...

Witamina K a leczenie przeciwzakrzepowe

Witamina K została odkryta przez duńskiego biochemika Henrika Dama dzięki obserwacji podskórnych i śródmięśniowych wybroczyn u hodowlanych kurcząt karmionych wyłącznie produktami...

Znaczenie czosnku w profilaktyce chorób nowotworowych

Czosnek dzięki zawartości siarkowych związków odgrywa rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. W badaniach naukowych zaobserwowano związek pomiędzy spożyciem czosnku a zmniejszeniem...